Asansörlere bakımı ne kadar sürede yaptırmalıyız? + -

Bakanlık bildirgelerine göre periyodik olarak ayda en az 1 defa yetki belgeleri tam olan firmalar tarafından bakım ve fenni sorumluluk hizmeti alınmalıdır.

Asansör bakımını herkes yapabilir mi? + -

Hayır herkes yapamaz. Öncelikle fenni sorumluluk üstlenen firmanın TSE-HYB yetki belgesine sahip olması ve firmanın görevlendirdiği personel veya personellerin Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) gibi sertifikalara sahip olması zorunludur.

Senelik periyodik kontrolü yaptırmak zorunda mıyız? + -

Evet. Her sene asansörün bulunduğu ilçe belediyelerinin yetkilendirmiş olduğu A tipi muayene denetim kuruluşu tarafından yaptırılması zorunludur.

Asansör bakımı yapan firma asansörü sigortalatmak zorunda mıdır? + -

Evet. Bakım yapan firma olası bir kaza durumu için sigorta yaptırmak zorundadır. Sigorta poliçesinin örneğini bakım yapan firmadan talep edebilirsiniz.

Hizmet veren firmanın yeterli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? + -

Firmanın TSE kuruluşundan Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip olması gerekir. Firmadan edindiğiniz hizmet yeterlilik numarasını TSE nin sitesinden kontrol edebilirsiniz. Personelin asansör için hizmet yeterlilik belgelerini görmeyi talep edebilirsiniz.

Bakım firması ile sözleşme imzalamam gerekir mi? + -

Evet. Fenni sorumluluk üstlenen kurumun aylık periyodik bakım, arıza ve onarım işleri için sözleşme yapılması kanunen zorunludur. Ayrıca bina yönetimi veya sorumlu kişiler olarak can ve mal güvenliğinizin teminatı açısından tarafınızda sözleşme aslının bulundurulması faydalıdır.

Asansörüme bakım yaptırmazsam ne olur? + -

Asansörde oluşabilecek her türlü kaza ve yaralanmadan yönetim ve kat sakinleri sorumlu olur. Ayrıca adresinizin bağlı olduğu ilçe belediyesi tarafından tespiti durumunda asansörünüz güvensizlik teşkil edebileceğinden dolayı mühürlenebilir.

Asansördeki etiketlerin anlamı nedir? + -

Kırmızı: Güvensiz
Asansörün kullanımın güvenli olmadığı ve A tipi muayene kuruluşu tarafından verilen rapordaki eksikliklerin 2(iki) ay içerisinde tamamlaması gerektiğini belirten etikettir. Belirlenen süre içerisinde gerekli revizyonlar yapılmaz ise asansörün kapatılması gerekir. Sorumluluk bina yönetimine aittir.

Sarı: Kusurlu
Asansörün kusurlu olduğunu ve A tipi muayene kuruluşu tarafından verilen rapordaki eksikliklerin 4(dört) ay içerisinde tamamlaması gerektiğini bildiren etikettir. Belirlenen süre içerisinde gerekli revizyonlar yapılmaz ise asansörün kapatılması gerekir. Sorumluluk bina yönetimine aittir.

Mavi: Hafif Kusurlu
Asansörün hafif riskli olduğunu ve kullanımında herhangi bir sorun teşkil etmediğini ve 1 sene sonraki periyodik kontrole kadar kullanılabileceğini gösteren etikettir.

Yeşil: Kusursuz
Asansörün kullanımında herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini ve 1 sene sonraki periyodik bakıma kadar kullanılabileceğini gösteren etikettir.

Asansörümüzün yıllık periyodik kontrollerin ücretini kim öder? + -

Asansörün bulunduğu ilçedeki belediyenin anlaşmış olduğu A tipi muayene kuruluşunun senede 1(bir) defa yaptığı periyodik kontrolün ücretini bina yönetimi öder.

Asansörün aylık bakım ücretini kim öder? + -

Kullanmakta olduğunuz asansör veya asansörlerin çeşidi ve modeli ne olursa olsun belirlenen yönetmeliklere uygun şekilde ödemeler kullanıcı yani bina yönetimi, bina sorumluları bunlar mevcut değil ise kat sakinlerine aittir.

Asansörlerin garanti süresi ne kadardır, neye göre belirlenir? + -

Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından belirlenen GARANTİ süreleri 3(üç) yıldır. Garanti süresi yasal olarak asansörün ruhsat aldığı tarihten itibaren başlar. Servise açıldığı tarihin baz alınması ise yetkili servisin insiyatifine bağlıdır.

Asansörümüze arıza müdahale süresi ne kadardır? + -

Fenni sorumluluk ve bakım işleri için anlaşma sağladığınız kurum ile aranızdaki sözleşmenin önemi yine ön plandadır. Sözleşmenizde bulunan arıza müdahale maksimum süresi tarafların anlaşmasına bağlıdır ve yazı ile beyan edilebilmektedir.

error: Bu websitesinin içeriği korunmaktadır.